tirsdag den 27. marts 2012

Frugttærte (M)

Dej:
175 gr. (3 dl) mel
  90 gr. (1 dl) sukker
½ tsk. bagepulver
150 gr. margarine

Fyld:
3-4 syrlige æbler
1-2 spsk. sukker
1 tsk. maizena

Æbler skrælles og skæres i både og blandes med 1-2 spsk. sukker og maizena.

Mel, sukker og bagepulver blandes godt. Margarinen smeltes og røres i. Det hele røres sammen og samles til en fast dej. Dejen trykkes ud i en tærteform og fyldet fordeles ovenpå.

Bages i ovnen i ca. 25 minutter ved 225 grader (midterste rille)


(Jeg har endnu ikke selv afprøvet denne opskrift, men mindes den fra min barndom :-)

Æbledessert m. marcipan (M)

4-5 store æbler
lidt sukker
4 spsk. rosiner
5 spsk. portvin
75 gr. revet marcipan

1 æggeblomme
1 hel æg
4 spsk. sukker
50 gr. hakkede hasselnødder

Æblerne skrælles og skæres i tommelfinger tykke stykker, kommes i et ovnfast fad (kan evt. forbages) og drysses med lidt sukker. Portvinen hældes over æblerne. Rosiner og den revne marcipan fordeles ovenpå.

Æg og sukker piskes og hældes i det ovnfaste fad. Hasselnødderne drysses over.

Det hele bages i ovnen i 10 min. ved 225 grader.

Kartoffelpizza

Denne opskrift har vi brugt flittigt de sidste par år. Det er en meget enkel pizza, der er nem at lave og populær i hele familien.


Opskriften kommer her:

300 gr. tipo mel
200 gr. durum mel
3 dl. vand
15 gr. gær
½ spsk. salt
2 spsk. olivenolie
frisk timian og rosmarin
mozarella ost (den i vand)
ca. 10 mellemstore kartofler


Gæren opløses i det lunkne vand og melet tilsættes sammen med salt og lidt olivenolie. Ælt dejen grundigt i ca. 10 min til den føles elastisk og blød.

Dejen hæver tildækket i et par timer (eller natten over i køleskabet)
 Kartofler, Mozarella og frisk timian
  Når dejen er hævet deles den i 3 eller 4 lige store dele og rulles tyndt ud.
De tynde kartoffelskiver fordeles over den udrullede dej.
Stænkes med olivenolien. Timian og salt drysses over.
Bages i en brandvarm ovn (ca. 225 grader) i ca. 10 minutter.

Voila - frisk og anderledes pizza, som et nemt aftensmåltid eller til en skøn frokost

mandag den 19. marts 2012

Food Expo 2012

I dag har jeg besøgt Food Expo messen i Herning. Ud over at smage på en masse lækker mad fik jeg også taget en del billeder.
 Intelligent mad (Hvad det så end betyder?)
Her Kold ærtesuppe med rejer
 og her kylling med jordskokker og hvidkål



 Der var rigtig mange stande med æblemost og andre frugtmoster
- men denne stand var klart den mest genneførte


 En sød og meget grøn pige delte most ud til interesserede
 Uhmm


 Der var mange arbejdende stande, hvor der blev tilberedt mange lækkerier
Her Danish Crown
 Her Schulstad/Hatting
 I øvrigt en rigtig fin stand!
 Var det noget med en rugbrødslampe fra Kohberg? :-)
 En kartoffelopsats fra Flensted
Her er der virkelig nogen der har haft travlt med at hakke og snitte :-)
Det var kun til pynt, men det så rigtig flot ud!

En inspirerende tur, med mange smagsoplevelser - bestemt et besøg værd.

søndag den 11. marts 2012

Ciabatta hapsere

Disse små hapsere bruger jeg tit som en snack til et glas vin eller som tilbehør til en italienske hovedret.. Alle mennesker er vilde med dem - og så er de supernemme at lave!

Ingredienser (4 pers.)

Et ciabattaflutes
Et glas rød pesto (eller grøn hvis du bedst kan li' den)
Mozarella ost i pose (den hvor osten ligger i væske)
Frisk basilikum

Skær ciabattabrødet i skiver af ca. 1-2 cm.
Skær osten i skiver - så det passer med antal skiver brød
Smør den røde pesto på brødet og ost ovenpå.


onsdag den 7. marts 2012

Pastasalat med meget mere :-)

Denne opskrift er i to dele: pastasalat og marinade.

ca. 8 personer


Pastasalat:
5 liter vand
2 tsk. salt
500 gr. pastapiber eller suppehorn (de små halvrunde)
300 gr. frosne fine ærter
1 rød peberfrugt
200 gr. kogt skinke
300 gr. majs fra dåse

1 bundt radiser
 2 stk hårdkogte æg

Pastaen koges i spilkogende saltvand (se kogetid på pakken). Ærterne koges 5 min. i letsaltet vand og hældes til afdrypning i en sigte otg afkøles.
Skinke og peber skæres i små tern.
Når pastaen er afkølet blandes den med de øvrige ting.

Marinade:
1 bundt blandede krydderurter f.eks. persille, purløg, basilikum og timian.
4 spsk. kryddereddike (kan undlades)
1 tsk. salt
½ tsk. paprika
½ tsk. friskkværnet peber
1 nip (lidt mindre end ½ tsk.) hvidløgspulver
5 spsk. madolie

Krydderurterne hakkes fint. 1 spsk. krydderurter tages fra og resten blandes med eddike, salt, peber, paprika, hvidløgspulver og olie.

Radiserne skæres i tynde skiver (kan gøres med kartoffelskrælleren) og halvdelen blandes med de andre ingredienser samt marinaden.
Æggene skæres i både.

Lige inden pastasalten serveres, drysses de sidste friske krydderurter over og halvdelen af radiserne fordeles ovenpå sammen med æggebådene.

Mini pizza

Disse mini pizzaer er for dem, der godt kan lide en lidt tyk bund a la deep pan pizza. De er gode at fryse ned eller have med på madpakken.

ca. 20 stk.

Opskriften er delt i tre dele: Pizzabunde, Tomatsauce og Fyld

Pizzabunde:

50gr. smør (eller magarine)
½ liter mælk (kan bruges vand)
50gr. gær
4 tsk. sukker
1½ tsk. salt
ca. 800gr. hvedemel (brug ikke det hele med det samme)

Smelt smørret/magarinen i en gryde (eller i microovnen) og tilsæt mælken. Hæld det i en skål og rør gæren ud heri.
Tilsæt alle de øvrige ingredienser (ikke alt melet) og ælt dejen godt sammen.
Stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1 time.
Tag derefter dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet, hvis dejen er for klistret. Del dejen i ca. 20 stykker - eller flere hvis du vil have meget små pizzaer. Rul dejen ud med en kagerulle til små dejplader. Sæt pizzabundene på bageplader med bagepapir.

Tomatsauce:

2 store dåser koncentreret tomatpure (alternativt kan bruges en dåse flåede/hakkede tomater)
2 spsk. fintrevet løg
1 tsk. sukker
1 tsk. salt
3 spsk. madolie
1 spsk. tørret oregano
2 spsk. vand

Lun olien i en gryde og tilsæt de fintrevede løg. Derefter tilsættes tomatpure, vand, oregano, sukker og salt. Det hele tages af varmen og røres rundt til en ensartet masse.
Når tomatsaucen er kølet lidt af fordeles den på pizzabundene og fyldet kommes ovenpå.

Bages i ovnen i ca. 10 minutter ved 225 grader.

Fyld:
Man kan putte al slags fyld oven på en pizza og det jeg beskriver her er bare den slags fyld vi godt kan lide på pizza, men du kan jo lave din helt egen version.

Eksempel 1:
200 gr. kogt skine i tern eller strimler - alternativt kyllingekød
½ rød peber skåret i små tern
ca. 400 gr. revet ost

Eksempel 2:
200 gr. bacon ristes på panden inden de puttes på pizzaen
En pakke cocktailpølser skåret i minder stykker
Majs
ca. 400 gr. revet ost

Eksempel 3:
150 gr. skinke i tern/strimler
100 gr. pepperoni
Ananas i tern
ca. 400 gr. revet ost

Eksempel 4:
Kødsauce (evt. en rest fra dagen før)
2 stk. fintrevet gulerødder
ca. 400 gr. revet ost.

Eksempel 5:
Forsæt selv listen..
Kun fantasien sætter grænser :-)

tirsdag den 6. marts 2012

Omelet

Omelt er nemt og lækkert at lave når man får en uventet gæst eller en nem lille frokost til sig selv.
Jeg elsker denne version, men jeg bruger også meget andet fyld alt efter, hvad jeg har i køleskabet eller i haven.


 Denne omelet består af:
2-3 æg (kommer an på hvor sulten du er :-) Jeg beregner ca. 2 æg pr. person)
En sjat mælk
Forårsløg
Soltørrede tomater
Mozarella skåret i tern
Salt og peber

 Serveres med frisk basilikum, tomater og et stykke godt rugbrød.
Forslag til andet fyld:
Friske tomater
Rød, gul eller grøn peber
Løg
Kogte kartofler i tern
En rest pasta
Majs
Ærter
Friske krydderurter som oregano, timian, persille, purløg, dild mm.
Skinke
Bacon
Kylling i tern
Pølsestykker
Rejer
eller hvad du ellers kan finde i køleskabet :-)

Halve kartofler i ovn

4 store kartofler - eller mange små
olivenolie
krydderurter (ca. 2 tsk.)
salt

Vask og skrub kartoflerne - skrælles skal nemlig spises.
Skær kartoflerne i halve og tør den med køkkenrulle.
Læg kartoflerne med overfladen opad på en bageplade. Pensl med olie og drys med rosmarin og salt (andre krydder urter kan sagtens bruges - timian, dild, paprika mm.)

Bag kartoflerne i ovnen ved 200 grader i ca. 40 minutter. De skal være gyldne og sprøde.

Suppe over bål

 Oksekødssuppe med grøntsager

En januardag gik vi i gang med at koge suppe på nogle okse/kalveben vi havde til overs sidste gang vi fik en halv kalv. Det tog det meste af dag - men mest fordi vi syntes, at det var rigtig hyggeligt.

Dette brugte vi til suppen

Kalveben (alle dem der kunne være i gryden)
Vand
Grøntsager - Gulerødder, porrer, løg mm.
Friske kviste af krydderurter - timian og rosmarin blev brugt her
Salt
Gryden kogte det meste af dagen og vi gik og fyldte vand, grøntsager og krydderurter på efterhånden som timerne gik.




Til sidst tog vi gryden ind (det var blevet ret koldt). Suppen blev siet, så de groveste stykker blev taget fra. Vi tilsatte lidt friske grøntsager og nogle kød/mel boller - og efter få minutter var den herligste suppe klar :-)


Nem tunforret

Denne forret er både nem og hurtig at lave. Den kan kombineres med forskelligt pynt og tilbehør.

6- 8 personer

4 dåser tun
½ liter græsk yogurt eller creme fraiche
salt
peber
citronsaft
lidt madolie

Smør formen i olie
Bland alle ingredienserne og hæld det i formen (rund, aflang eller hvad du foretrækker)
Stilles på køl i nogle timer og vendes derefter ud på et fad.

Pynt tunmoussen med:
Rejer, asparges, tomat, citron og dild

Svensk hjulbrød (M)

Disse hjulbrød bruges som madbrød - som et alternativ til flutes.

2 stk. hjulbrød

200 gr. hvedemel
200 gr. sigtemel
1 spsk. salt
30 gr. smør
3 dl. vand
30 gr. gær

Bland de to slags mel i en skål. Tilsæt salt og størstedelen af det smeltede smør (gem en smule til pensling)
Varm vandet op til håndvarmt. Opløs gæren i halvdelen af vandet og kom det i melblandingen. Tilsæt lidt efter lidt resten af vandet til dejen har en passende konsistens. Ælt det godt.
Stil dejen til hævning i ca. 30 minutter på et lunt sted.
Del dejen i to og form dem til runde kugler på en bageplade. Tryk kuglerne flade med en kagerulle. Stik med et glas et hul i midten og pensl til sidst brødene med resten af smøret.

Bages i ca. 12 minutter ved 225 grader

Træskoringe - Farmors (M)

Disse træskoringe serverede min farmor altid til en kop kaffe. De smager rigtig dejligt.
De minder lidt om en småkage - eller som italienske biscotti. Biscotti betyder dobbeltbagte - så det passer jo perfekt til denne opskrift. Altså er træskoringe en slags danske biscotti :-)

450 gr. mel
135gr. margarine
175-200gr. sukker
1 æg
2 dl. sur fløde(!), kærnemælk eller creme fraiche
4 strøgne tsk. bagepulver

Dejen rulles ud i pølser, der trykkes lidt flade.
Bages ved 200 grader i ca. 15 minutter
Skæres ud og tørres ved ca. 50 - 55 grader i ca. 1 time.

Hindbærsnitter med havregryn

Disse hindbærsnitter fylder en lille bradepande.
Den er ikke helt som tarditionelle hindbærsnitter, da der ikke er to lag her.

200gr. mel
125gr. smør eller margarine
1 æg
Hindbærsyltetøj

200gr. havregryn
200gr. smør/magarine
175gr (2dl) sukker

1. Hak mel og den første portion smø til en grynet masse og saml dejen med ægget.
Rul dejen ud på et meldrysset bord og læg derefter dejen i den lille bradepande (smurt)
Dæk dejen med et pænt lag hindbærsyltetøj

2. Rør havregryn, smør, sukker sammen i en gryde over svag varme.
Lad massen køle en smule af og bred den ud over syltetøjet i et jævnt lag.
Sæt bradepanden nederst i ovnen og bages i ca. 20 minutter ved 210 - 220 grader.

Skæres i passende stykker

Dej til Snobrød

300gr. mel
2 tsk. sukker
1 tsk. bagepulver
½ tsk. salt
1½ dl. vand
½ dl. olie

Færøysk æblekage

En anderledes og frisk dessert.
Opskriften er i tre dele: Bunde, fyld og karamelsauce

To bunde:
4 æggehvider
175gr. sukker
100gr. hakkede mandler uden skal

Æggehviderne piskes stive - deri kommes sukkeret og der piskes igen. Mandlerne skoldes, smuttes og hakkes - og kommes i æggehvidemassen.
Det hele bages på to bageplader (størrelsen på bundene skal passe til fadet du vil bruge) i ovnen ved 175grader i ca. 30 minutter. (eller til de er blevet sprøde og gyldenbrune)

Fyld:
2½ dl. creme fraise
2½ dl. fløde
4 syrlige æbler

Fløden piskes til flødeskum. Æblerne skrælles og skæres i tern og vendes i creme fraicen. Det hele blandes og kommes på den nederste bund lige inden serveringen.

Karamel sauce:
2 dl. fløde
4 spsk. lys sirup
60gr. flormelis
2 spsk. vaniliesukker

Siruppen varmes op i en gryde og deri sigtes flormelis og vaniliesukker. Når det hele er smeltet godt sammen, tilsættes fløden og der røres til saucen er godt varm. Herefter hældes al saucen over æblekagen og serveres straks.

Chokoladekage med ymer

Her er en anden version af den klassiske chokoladekage

300gr. sukker
½ ltr. ymer/A38/tykmælk
125 gr. smør/magarine

Ovenstående piskes grundigt og

400 gr. mel
3 spsk. kakao
2 tsk. natron
2 tsk. vaniliesukker

blandes og tilsættes resten af massen.

Hældes i en smurt bradepande og bages ved 175 grader i 45 minutter

Glasur:
200gr. flormelis
3 spsk. kakao
½ dl. varmt vand

Chokoladekage

Denne chokoladekage har jeg spist siden jeg var barn. Mine egne børn kan nævne ingredienserne i søvne og i mange år troede min datter at kage var = denne chokoladekage. :-)

Opskriften er rettet til så den er uden smør og mælk.

Til en hel bradepande bruges:

600gr. mel
2 dl. olie
600gr. sukker
4 æg
100gr. kakao
3½ dl. vand
2 tsk. natron
2 tsk. bagepulver
1 tsk. vaniliesukker

Sukker blandes godt med olien til en ensartet masse, hvorefter æggene tilsættes et ad gangen.
De tørre ingredienser sigtes sammen i massen og det hele røres godt sammen.
Hældes i en smurt bradepande(eller en der er beklædt med bagepapir)
Bages på ovnens nederste rille ved 200 grader i cirka 20 minutter.
Prik efter med en træpind, for at se om kagen er gennembagt.




Dejen kan selvfølgelig også hældes i muffinsforme og bages i ovnen i ca. 15 minutter.

Pynt: Glasur og krymmel- til børn
Glasur og kakaopulver sigtet hen over - til de voksne
- alt efter smag :-)

fredag den 2. marts 2012

Fastelavnsboller

Datteren hjælper med bagningen

Ovntørrede tomater

Tomaterne i drivhuset er en succes. Disse soltørrede (i ovnen :-) tomater er gode til mange ting - og smager en hel del bedre end dem man køber!
Det tager rigtig lang tid at lave dem - og problemet var at jeg ikke rigtig vidste, hvilken konsistens de skulle ende med at have - så må man jo prøve sig lidt frem.



Dagens høst

- måtte dog en tur mere i drivhuset og finde det dobbelte for at fylde en bradepande


I halve med diverse krydderier - klar til at komme i ovnen


Færdigbagte efter ca.5½ time



Det endelige produkt, med etiket :)

Gad vide hvor længe de kan holde sig? eller for lov til at holde :)

 
Ovnbagte hilsner
Helena

Tomatsuppe

Når drivhuset bugner af tomater, er det tid til
TOMATSUPPE



Ingredienserne

Foccasiabrød med pesto og soltørrede tomater

Bag dit eget madbrød - Foccasiabrød m. pesto og soltørrede tomater.

Dette brød laver jeg i en bradepande og så deler jeg det i tre poser til fryseren. Det er super dejligt, at have lidt godt brød i reserve til et nemt måltid. For eksempel til en god suppe, som tilbehør til kylling og salat eller bare til en gang spagetti bolognese :-)